Waarom zijn mijn foto's omgedraaid?

Gewijzigd op Sat, 13 Aug 2022 om 12:38 PM

Wanneer ik een afbeelding upload in de mediatheek ligt die ineens plat. Dat komt omdat de afbeelding plat ligt maar de extra informatie - ook wel bekend als EXIF data - zegt dat de foto rechtop genomen is. Soms wordt daar rekening mee gehouden, zoals op je smartphone en op je computer, maar soms ook niet, zoals op je website.

Voorbeeld:

Hoe kan ik een afbeelding roteren?

Een simpele oplossing hiervoor is de afbeelding openen op je computer met Paint, daar kan je de afbeelding makkelijk gaan roteren. Het is ook mogelijk om via rechtermuis klik op de afbeelding in Windows Explorer de afbeelding te gaan roteren.

A. Een afbeelding roteren in Paint.

1. Op Windows, via het vergrootglas onderaan in de taakbalk, geef je "Paint" in de zoeker, daarna klik je op het Paint icoontje om het programma te openen. Via rechtermuis klik in Windows Explorer kan je de afbeelding eventueel ook gaan openen met Paint.

2. Vervolgens open je de afbeelding in Paint en bij "Image" klik je op de knop "Rotate".

3. In dit geval heb ik gekozen voor "Rotate left 90°", nu staat de afbeelding zoals het moet.

4. Nu enkel nog de wijziging saven via "Save", en klaar!

5. Nu kan je de gecorrigeerde afbeelding gaan toevoegen aan de mediatheek.

B. Een afbeelding roteren in Windows Explorer.

1. Op Windows, in Windows Explorer, rechtermuis klik een afbeelding en kies in dit geval "Rotate left".

2. En voila, de afbeelding staat zoals het moet.

Nu indien je gebruik maakt van een Apple computer is het openen met "Preview" en saven voldoende.