Hoe kan ik een URL-alias instellen?

Gewijzigd op Vr, 30 Dec, 2022 om 1:54 PM

Wat is een URL-alias?

• Drupal gebruikt node nummers om pagina's te identificeren aan de hand van hun positie in de database.
  • Door middel van een "URL-alias" kan men een meer begrijpelijke of alternatieve naam aan een pagina toewijzen.
  • Elke pagina heeft een korte URL (voorbeeld: /naam-pagina) en ook een lange URL per menu-item (voorbeeld: /naam-pagina-erboven/naam-pagina).

Waarom zou je URL-alias willen gebruiken?

• Wanneer een URL van een pagina bijvoorbeeld te lang is om te communiceren kan je dit makkelijk oplossen door een korte URL-alias aan die pagina toe te wijzen.

Hoe kan ik nu een URL-alias toevoegen op een pagina?

1. Open de pagina waar je graag de URL-alias wil toevoegen en klik op de knop "Bewerken".

2. Aan de rechterzijde bij de instellingen van de pagina open je het luikje "URL-alias". De eerste URL-alias is aangemaakt door het CMS en volgt de pagina titel. Indien je een URL-alias wil toevoegen klik je op de knop "URL-alias toevoegen'.

3. Dan kom je op de onderstaande pagina terecht. Hier vind je 2 velden:

• Systeempad: Hier komt het node nummer van de pagina, bijvoorbeeld: "/node/578".
  • URL-alias: Hier geef je de naam van de URL-alias in, bijvoorbeeld: "/url-alias-test".

Om de nieuwe URL-alias te bewaren klik je op de knop "Opslaan".

4. Nu kan je zien dat de nieuwe URL-alias is aangemaakt. Diezelfde URL-alias kan achteraf ook opnieuw bewerkt worden via de knop "Bewerken".

5. Om de aanpassingen te bewaren klik je op de knop "Opslaan".

Hoe kan ik nu een URL-alias verwijderen op een pagina?

1. Open de pagina waar je graag de URL-alias wil verwijderen en klik op de knop "Bewerken".

2. Aan de rechterzijde bij de instellingen van de pagina open je het luikje "URL-alias". Indien je een URL-alias wil verwijderen klik je eerst op het pijltje aan de rechterzijde en daarna op de knop "Verwijderen". Belangrijk om weten is dat URL-aliassen die automatisch zijn aangemaakt door het CMS niet via de pagina verwijderd kunnen worden.

3. Om de URL-alias effectief te verwijderen klik je op de knop "Verwijderen".