URL aliassen: Instellingen vs Alias in pagina bewerkenscherm

Gewijzigd op Wed, 26 Jan 2022 om 01:58 PM

We starten alvast met het aanraden dat je in de pagina bij de URL-alias altijd het automatisch URL-alias aanmaken vinkje moet aanvinken. Later in dit artikel wordt duidelijk waarom dit moet.

Aliassen kan je zowel bewerken in de pagina zelf als in een aparte instelling met een overzicht van alle aliassen. Vanuit het standpunt dat een pagina zo toegankelijk mogellijk moet blijven voor een bezoeker raden we aan om voor URL-aliassen altijd gebruik te maken van de URL-alias in de instellingen.

Hieronder vind je een stappenplan van de best practice om een URL-alias aan te passen, met het oogpunt op accessibilty voor je bezoeker.

1. Zorg er eerst en vooral voor dat je “automatische URL aanmaken” aangevinkt staat. Dit is misschien zelf de belangrijkste stap.

2. Wanneer je een URL-alias wilt toevoegen ga je naar Instellingen > Zoeken en metadata > URL-aliassen.

3. Daarin heb je de mogelijkheid om te zoeken op je URL-alias. Aan de hand van je URL kan je de alias vinden die gellinkt is aan de juiste pagina.

4. Wil je een URL-alias toevoegen aan een pagina, klik dan op URL-alias toevoegen.

1. Kies de taal van de alias die je toevoegt.

1. Geef de bestaande link in van de pagina in het Paddle CMS.

1. Geef de URL alias in, die je aan de pagina wenst toe te wijzen.

1. Wanneer je deze elementen hebt ingevuld kan je klikken op Opslaan om de alias op te slaan.

Waarom niet toevoegen via de pagina zelf?

Via de pagina zelf kan je enkel een URL-alias toevoegen aan de pagina als je de automatische URL-alias afvinkt. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de gehele opbouw van de URL van je pagina. Hieronder geven we je een overzicht wat er gebeurt als de automatische URL-alias wordt aangevinkt:

1. Er wordt een korte URL-gemaakt: De korte URL bestaat enkel uit de pagina-titel.

2. Er wordt een node-URL gemaakt: Deze URL bestaat uit node/cijfer. Aan de hand van deze URL vind je altijd je pagina terug, aangezien het hierbij gaat om een unieke id van je pagina.

3. Er wordt ook een lange URL aangemaakt: Deze URL wordt opgebouwd aan de hand van de gebruikte structuur. In dit geval zal de broodkruimel dynamisch zijn op basis van de navigatie van je website. Worden er navigatieblokken gebruikt op de website, dan zullen deze navigatieblokken zorgen voor een dynamische broodkruimel.

Het voordeel van deze automatische URL is dat indien de pagina wordt aangepast, de URL ook telkens wordt mee aangepast, maar dat je oudere URL steeds beschikbaar zal zijn.