Algemene woordenlijsten

Gewijzigd op Thu, 29 Apr 2021 om 01:32 PM

De algemene woordenlijsten zijn woordenlijsten die je zoals een structuur beheert in het CMS. Deze woordenlijsten kan je toekennen aan pagina’s om zo een onderliggende structuur te creëren, die voor de bezoeker niet zichtbaar is. Algemene woordenlijsten geeft je de mogelijkheid om pagina’s te groeperen dmv een term, je kan bijvoorbeeld lijsten maken van pagina’s met 1 of meerdere specifieke termen. Daarnaast worden deze algemene woordenlijst termen ook gebruikt op zoekpagina’s in de vorm van  filters.

Waar kan je algemene woordenlijsten toepassen?

• Algemene woordenlijsten kan je toevoegen aan elk type pagina beschikbaar in je website.

• Je kan ze toevoegen aan elk type mediabestand.

• Je kan algemene woordenlijsten gebruiken in de mediatheek om te zoeken naar bepaalde mediabestanden.

• Wanneer je een downloadlijst toevoegt aan je pagina, kan je bestanden vanuit de mediatheek met een bepaalde term oplijsten in je downloadijst. Deze lijst wordt dan automatisch vernieuwd wanneer nieuwe documenten beschikbaar zijn.

• Wanneer de module foto-album is geactiveerd op je website, kan je ook foto’s toevoegen aan je fotoalbum op basis van de algemene woordenlijst.

• Rollenbeheer: Je kan termen uit de algemene woordenlijst koppelen aan een specifieke rol. Accounts die zo’n rol hebben kunnen dan enkel pagina’s waaraan de term toegevoegd is, bewerken en aanmaken

• Thema-instellingen van een pagina: Afhankelijk van het design die werd ontwikkeld voor je site, kan het zijn dat je beschikt over diverse termen voor styling/design. Aan de hand van de algemene woordenlijst kan je een pagina de gewenste styling geven.

• Je kan de termen van de woordenlijsten ook gebruiken als filters in zoekpagina’s.

Hoe kan je een woord toevoegen aan de algemene woordenlijst?

1. Ga naar “Structuur” - “Woordenlijsten”

1. Hier vind je een overzicht van alle verschillende woordenlijsten beschikbaar voor jou website.

1. Dit zullen er telkens meer zijn naarmate er meer modules worden geactiveerd. Voor dit voorbeeld gebruiken we de gewone algemene woordenlijst. Zoek dit in de lijst en klik hierop.

1. Klik op Term toevoegen om een term toe te voegen aan de algemene woordenlijst.

1. Geef je nieuwe term een naam.

2. Je kan een beshrijving geven aan de term zodat andere redacteurs weten wanneer de term moet gebruikt worden.

3. Je kan aangeven welke rollen pagina’s met deze term kunnen bewerken. Als je geen enkele rol aanvinkt, dan kunnen alle rollen pagina’s met deze term bewerken.

4. Je kan CSS-klassen toevoegen aan de term. Wanneer je dit doet zullen pagina’s met deze term het design volgen, die werd ingesteld onder de vernoemde klasse.

5. Geef een machine name in. Deze machine name wordt gebruikt bij de zoekmachines.

6. Wanneer je alle velden hebt ingevuld, kan je op opslaan klikken om je term op te slaan.

7. Wanneer je de term hebt aangemaakt, kan je ook een hierarchie maken van de verschillende termen. Bijvoorbeeld onder thema kunnen termen staan zoals Nieuwsbericht, informatiepagina,...

1. Deze hierarchie verkrijg je door de verschillende termen te verschuiven naar rechts onder een andere term.

1. Handleiding niveau 2 staat nu onder Handleiding. Klik op opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Een term uit de algemene woordenlijst toewijzen aan een pagina

1. Maak een pagina aan of ga naar de pagina waar je de term wilt toevoegen.

1. Klik op Bewerken

1. Je komt op de instellingen en invulvelden van de website. Scroll naar onderen tot je “Algemene woordenlijst” ziet staan.

1. Kies het gepaste woord in de lijst. Wanneer er een hierarchie bestaat in de woorden, moet je eerst de bovenliggende term kiezen. Daarna heb je keuze om alle termen onder het bovenliggende niveau te kiezen.

1. Je kan meerdere termeen toevoegen aan je pagina. Klik hiervoor op Item toevoegen. Je bent niet verplicht een extra item toe te voegen.

1. Hierdoor verschijnt een nieuwe keuzelijst en kan je stap 4 opnieuw uitvoeren.

1. Klik op “Opslaan” om alle wijzigingen op te slaan.