Algemene woordenlijsten

Gewijzigd op Tue, 16 Apr 2024 om 05:03 PM

INHOUDSOPGAVE(!) Let op: de algemene woordenlijst is niet hetzelfde als een Trefwoord. Dit artikel gaat over de Algemene woordenlijst, die over de hele site kan worden gebruikt. 

Ben je op zoek naar info over trefwoorden (keyword) toevoegen aan een pagina? Ga dan naar dit artikel: Trefwoorden gebruiken in het CMS.

 


Wat is de Algemene Woordenlijst?


Met taxonomie (of woordenlijsten) bedoelen we de trefwoorden die je kan koppelen/toekennen aan verschillende contenttypes van je website, bijvoorbeeld aan pagina's. 


Algemene woordenlijsten geeft je de mogelijkheid om pagina’s te groeperen door middel van een term. Je kan bijvoorbeeld lijsten maken van pagina’s met 1 of meerdere specifieke termen. 


Zo kan je een onderliggende structuur creëren die voor de bezoeker niet zichtbaar is. 


Dat is vooral handig om pagina-inhoud te filteren wanneer je de zoekfunctie gebruikt: de termen van de algemene woordenlijst komen dan in de zoekpagina in de vorm van filters. 


Hoe kan je een woord (term) toevoegen aan de Algemene Woordenlijst?Als eerste maak je een trefwoord aan dat je zal gebruiken. 


1. Ga eerst naar Website bewerken > Structuur > Woordenlijst > Algemene woordenlijst ('General' als je het CMS in het Engels gebruikt)


(!) Let op: Verwar algemene woordenlijst ('General') niet met Trefwoord ('Keyword'). 


NL:

EN:


2. Eens je op deze pagina bent, druk je op 'Term toevoegen'3. Geef een naam in. • Je kan een beschrijving geven aan de term zodat andere redacteurs weten wanneer de term moet gebruikt worden. 


 • Je kan aangeven welke rollen pagina’s met deze term kunnen bewerken. Als je geen enkele rol aanvinkt, dan kunnen alle rollen pagina’s met deze term bewerken. 
 • Je kan CSS-klassen toevoegen aan de term. Wanneer je dit doet, zullen pagina’s met deze term het design volgen, die werd ingesteld onder de vernoemde klasse.


 • Geef een machine name in. Deze machine name wordt gebruikt in de URL van de zoekpagina's als er gefilterd wordt op de term. Je kan er ook voor kiezen om 'machine name' leeg te laten. Dan wordt dit veld automatisch ingevuld op basis van de naam:  • Druk onderaan op 'opslaan' • Wanneer je de term hebt aangemaakt, kan je ook een hiërarchie maken van de verschillende termen. Bijvoorbeeld onder 'thema' kunnen termen staan zoals 'Nieuwsbericht', 'informatiepagina', ... Je kan dat doen door het pijltje naar rechts te verslepen

3. Nu kan je dit trefwoord aan verschillende documenten koppelen, en op basis van dit trefwoord kan je lijsten aanmaken binnen pagina's. Bekijk in dit artikel hoe je dat doet. 
Een term uit de algemene woordenlijst toewijzen aan een pagina


1. Maak een pagina aan of ga naar de pagina waar je de term wilt toevoegen. Klik op 'Bewerken'. 2. Je komt op de instellingen en invulvelden van de pagina. Scroll naar onderen tot je “Algemene woordenlijst” ziet staan.


3. Kies jouw eerder aangemaakte term uit de lijst. Wanneer er een hierarchie bestaat in de termen, moet je eerst de bovenliggende term kiezen. Daarna heb je keuze om alle termen onder het bovenliggende niveau te kiezen. 


4. Je kan meerdere termeen toevoegen aan je pagina. Klik hiervoor op 'Item toevoegen'. Je bent niet verplicht een extra item toe te voegen. 


5. Klik op “Opslaan” om alle wijzigingen op te slaan.Waar kan je algemene woordenlijsten toepassen?

 • Algemene woordenlijsten kan je toevoegen aan elk type pagina beschikbaar in je website. 
 • Je kan ze toevoegen aan elk type mediabestand.
 • Je kan algemene woordenlijsten gebruiken in de mediatheek om te zoeken naar bepaalde mediabestanden. 
 • Wanneer je een downloadlijst toevoegt aan je pagina, kan je bestanden vanuit de mediatheek met een bepaalde term oplijsten in je downloadijst. Deze lijst wordt dan automatisch vernieuwd wanneer nieuwe documenten beschikbaar zijn. 
  Klik hier voor meer info over downloadlijst.
 • Wanneer de module foto-album is geactiveerd op je website, kan je ook foto’s toevoegen aan je fotoalbum op basis van de algemene woordenlijst. 
 • Rollenbeheer: Je kan termen uit de algemene woordenlijst koppelen aan een specifieke rol. Accounts die zo’n rol hebben kunnen dan enkel pagina’s waaraan de term toegevoegd is, bewerken en aanmaken. 
 • Thema-instellingen van een pagina: Afhankelijk van het design die werd ontwikkeld voor je site, kan het zijn dat je beschikt over diverse termen voor styling/design. Aan de hand van de algemene woordenlijst kan je een pagina de gewenste styling geven. 
 • Je kan de termen van de woordenlijsten ook gebruiken als filters in zoekpagina’s. Bekijk hieronder een instructievideo hoe je gebruik kan maken van trefwoorden:
Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren